Rozpoczął się nabór do XIX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów", który odbędzie się w Szczecinie - 11 maja 2019 r.
PRZEDMIOT KONKURSU
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy , które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Nagrody:
Jury konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna:
- po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii
- wyróżni po 2 produkty w każdej kategorii.
Jury zastrzega sobie inny podział nagród, m.in. przeznaczenie w uzasadnionych przypadkach upominków dla wszystkich uczestników konkursu.
Zasady udziału w konkursieW konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.
załączniki: