Wigilijne smaki - 2015

Tradycja przygotowywania potraw wigilijnych jest w Polsce bardzo żywa, podobnie jak ich różnorodność i sposoby wykonania. Zachowanie najbardziej tradycyjnych potraw, stanowiących o tożsamości regionalnej mieszkańców, jest jednym z celów konkursu „Wigilijne smaki - 2015” organizowanym przez Wójta Gminy Osina Krzysztofa Szwedo i Gminną Bibliotekę Publiczną w Osinie.  Osińskie konkursy kulinarne charakteryzują się wielką różnorodnością tak jak różnorodna jest ludność zamieszkująca te tereny, stanowiąca nagromadzenie ludności z różnych regionów Polski, przybyłych w czasach powojennych.
Konkurs odbył się 12 grudnia 2015 roku w świetlicy wiejskiej w Osinie. Zgromadził liczną grupę mieszkańców Osiny i okolic.

Do konkursu kulinarnego zgłoszono wiele potraw w czterech kategoriach: potrawy z ryb, uszka i pierogi, ciasta i wypieki oraz barszcze, zupy i inne.  Jury konkursowe w 15 osobowym składzie:  Wójt Krzysztof Szwedo, Przewodniczący Rady Gminy Osina Andrzej Łuczak, ks. Jerzy Labuda, radny Powiatu Goleniowskiego Bogusław Grodź,  prezes  nowogardzkiego Klubu Honorowych Dawców Krwi Zdzisław Szmit, Eugeniusz Tworek z Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków koło w Nowogardzie, pani Marlena Matczak i Dariusz Szarek, przedstawiciele  Stowarzyszenia  Miłośników Jazdy Terenowej 4x4. Smakowali, oceniali i zdecydowali: w kategorii ciasta i wypieki, najliczniej reprezentowanej zwyciężył makowiec wykonany przez panią Agnieszkę Pakulską. Równie licznie zgłoszone  były potrawy z ryb – tu najlepszymi w ocenie jury okazały się śledzie po żydowsku pani Ewy Grygorcewicz. Krokiety w sosie grzybowym  pani Janiny Detz tryumfowały w kategorii uszka i pierogi a zupa grzybowa pani Iwony Idziak zwyciężyła w kategorii barszcze, zupy i inne.

Prezentacjom kulinarnym towarzyszył  kiermasz świątecznych rozmaitości, od rękodzielniczych kart, biżuterii, stroików, ozdób choinkowych po obrazy olejne, anioły i mikołaje z różnych tworzyw oraz słodkie domki z pierników. Wszystkie artykuły niezwykle precyzyjnie wykonane, mieniące się kolorami przyciągały wzrok i zachęcały do kupowania. W czasie trwania konkursu śpiewano wspólnie z panią Henryką Bogdanowicz, akompaniującą na keyboardzie kolędy i piosenki świąteczne. Znalazły się wśród nich najpopularniejsze polskie kolędy oraz znane przeboje świąteczne.

Wójt Gminy Osina Krzysztof Szwedo wręczając nagrody wszystkim wystawiającym potrawy konkursowe podziękował za liczny udział, życząc zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, zaprosił na konkurs potraw wielkanocnych w przyszłym roku.

A oto przepisy potraw, które zwyciężyły. Zapraszamy do skorzystania.

Zupa grzybowa z kluskami:
namoczyć na noc grzyby suszone (najlepiej borowiki), przygotować wywar warzywny, dodać namoczone, pokrojone grzyby (wodę z moczenia pozostawić), gotować na bardzo małym ogniu kilka godzin, dodać wodę z moczenia grzybów, doprawić według smaku, zaprawić śmietanką z mąką i wszystko zmiksować. Podawać z domowym makaronem.

Krokiety w sosie grzybowym:
Usmażyć naleśniki z 1/2 kg mąki, 1/2 l wody gazowanej, 1/2 l mleka i 2 jaj.
Zrobić farsz: 0,8 kg kapusty kiszonej, 10 dekagramów suszonych grzybów,1 cebula,olej do smażenia, sól, pieprz, 1 k. rosołowa, 1 łyżka masła: kapustę ugotować, odcisnąć i posiekać, dodać namoczone i ugotowane z 1 k. rosołową grzyby drobno posiekane, zeszklić dużą cebulę posiekaną w kosteczkę na oleju, dodać kapustę z grzybami i wszystko doprawić do smaku przyprawami, odstawić do przestygnięcia.

Sos:1 łyżka mąki, 1 k rosołowa, 1 łyżka masła, olej do smażenia, wywar z namaczania grzybów, kwaśna śmietana 18%, natka pietruszki. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć zasmażkę z mąki, rozprowadzić zimną wodą, dodać k. rosołową, wlać wywar z grzybów, doprawić przyprawami i śmietaną, zagotować.

Naleśniki wypełniać farszem, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor, ułożyć w naczyniu i zalać przygotowanym sosem, posypać natką pietruszki.

Śledź po żydowsku:
przygotować 5 śledzi matiasów, 2 duże cebule, garść rodzynek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, mąka do obtoczenia śledzi.

Śledzie wymoczyć w wodzie przez noc, pokroić w paski, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Wyłożyć do salaterki. Cebulę pokroić w piórka, posypać szczypta soli i udusić na złoty kolor w 3 łyżkach oleju, dodać rodzynki i poddusić kilka minut, dodać koncentrat i dalej dusić kilka minut, kiedy sos będzie zbyt gęsty można dodać ketchupu lub oleju. Gorącym sosem zalać śledzie. Najlepsze następnego dnia po wymieszaniu się smaków.

Makowiec:
1/2 kg maku, szklanak cukru, pół szklanki miodu, 2 jajka, 60 gram masła 10 gram rodzynek, 100 gram owoców kandyzowanych, skórka z 1 pomarańczy 100 gram orzechów włoskich, aromat migdałowy, rdzeń z 1 laski wanilii, 50 mililitrów spirytusu lub rumu;

ciasto: 1/2kg mąki, 250 gram masła, 2 jajka, 4 żóltka, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60 gram drożdży, 4 łyżki cukru, szczypta soli, cukier puder do posypania.

Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 35 min., odsączyć, zmielić 3 razy, dodać 2 żółtka i wymieszać, masło roztopić z cukrem, dodać miód i wymieszać z makiem, dodać orzeszy, skórke pomarańczową, owoce kandyz. wanilię, aromat i rodzynki, wymieszać, następnie dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Na pierwszy placek wykładamy część masy makowej, potem drugi rozwałkowany placek i resztę masy, przykrywamy trzecim plackiem, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-16 stopni na około 1 godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.