![]() |
- W kategorii zupy wielkanocne – sołectwo Kościuszki – za żurek babski;
- W kategorii potrawy mięsne – Pani Janina Detz – za klops z jajkiem;
- W kategorii ciasta i wypieki – Pani Beata Malicka – za babkę gotowaną;
- W kategorii potrawy z jaj – Pani Ewa Grygorcewicz – za jajka smażone z boczkiem.
Spotkania przy tradycyjnych, świątecznych stołach są wyrazem ciągłości pokoleń. Na osińskich, konkursowych stołach spotkały się tradycja ze współczesnym postrzeganiem przygotowywania i serwowania potraw. Sądzę, że tradycja jednak ma w tym względzie dużą przewagę. Potrawy prezentowali młodzi mieszkańcy gminy i ci, którzy przynieśli tradycje
i smaki ze stron, z których na teren gminy Osina przybyli. Kultywowanie i propagowanie wiedzy o świątecznych tradycjach, wymiana doświadczeń kulinarnych i przepisów, aktywizacja społeczna i popularyzacja tradycji oraz nawiązywanie nowych relacji międzyludzkich, międzysąsiedzkich przez ten konkurs zostały osiągnięte. Organizatorzy konkursu Wójt Gminy Osina Krzysztof Szwedo i Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej
w Osinie Krzysztof Górecki życzą wszystkim mieszkańcom Wesołych Świąt.
Krzysztof Górecki
Nagrodzone potrawy – przepisy.
Klops z jajkiem
Składniki: 1kg mięsa mielonego, 2 jaja , 4 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, 1 słodka papryka, 3 ząbki czosnku, 3 małe bułki, natka pietruszki, żurawina, duża łyżka smalcu z gęsi lub masła, przyprawy wg. uznania (pieprz, majeranek, papryka w proszku).
Cebule zeszklić na smalcu lub maśle, dodać do mięsa mielonego, bułki lekko rozmoczyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać przyprawy, jaka ubić na puszysta masę i dodać do mięsa, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną żurawinę oraz posiekana natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać. Natłuścić i wysypać tartą bułką formę (keksówka), wyłożyć połowę masy, ułożyć na niej jaka ugotowane na twardo, przykryć je drugą częścią masy i dokładnie docisnąć. Piec ok. 90 min w temperaturze 190o.
Jaja smażone z boczkiem
Składniki: 4 ugotowane na twardo jaja, 1 jajo surowe, plastry boczku, bułka tarta i mąka do obtaczania, 100 gram migdałów prażonych, 100 gram parmezanu, olej do smażenia.
Boczek pokroić wzdłuż, rozmącić jajo, prażone migdały wymieszać z bułką tartą i tartym parmezanem, jaja owinąć boczkiem wzdłuż i w poprzek, obtoczyć w jajku rozmąconym, potem
w mące i mieszance parmezanu, bułki tartej i migdałów. Smażyć w głębokim oleju do zrumienienia. Podawać z różnymi sosami według uznania.
Żurek babski
Składniki: zakwas, żeberka wędzone, włoszczyzna, boczek wędzony, cebula, przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól), biała kiełbasa, jajka ugotowane na twardo.
Ugotować wywar na żeberkach wędzonych, dodać podsmażoną na boczku cebulkę, przyprawy oraz zakwas. Z białej kiełbasy wyciskać niewielkie porcje mięsa i formować kuleczki, ugotować i dodać do żurku także jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki.
Babka gotowana
Składniki: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 k. masła, 1 łyżka octu spirytusowego.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka jaj oddzielić od żółtek i dodawać do ucieranej masy po jednym żółtku, mąkę tortową wymieszać z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno i dodać delikatnie mieszając do masy. Tak przygotowana masę wyłożyć do formy do gotowania, zamknąć i wstawić do garnka z gorącą wodą wypełnioną do połowy formy, gotować około 1 i ½ godz. pilnując by cały czas forma była do połowy zanurzona w wodzie. Po wyjęciu z formy ozdobić babkę według uznania.