PROGRAM AZOTANOWY
- Szczegóły
Program skierowany jest do producentów rolnych i obejmuje:
- Zasady stosowania nawozów naturalnych
- Przechowywanie nawozów naturalnych oraz postępowanie z odciekami
- Ustalanie dawek azotu
- Składowanie obornika
- Terminy dostosowania powierzchni i pojemności przechowywania nawozów naturalnych
- Kary za nieprzestrzeganie wymagań
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów"
- Szczegóły
Rozpoczął się nabór do XIX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów", który odbędzie się w Szczecinie - 11 maja 2019 r.
PRZEDMIOT KONKURSU
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy , które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
KONKURS Bitwa Regionów
- Szczegóły
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje po raz kolejny ogólnopolski konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”.
Bitwa Regionów to konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.
Zgłoszenia do udziału w konkursie można wysyłać za pomocą formularza umieszczonego na stronie www.bitwaregionow.pl.