Wycieczka do teatru
- Szczegóły
W dniu 01.04.2016r. odbyła się wycieczka do Teatru Lalek „Pleciuga” w Szczecinie na przedstawienie teatralne pt. „Balbaryk i Złota Piosenka. Spektakl „Balbaryk i Złota Piosenka” to adaptacja sceniczna jednej z trzech części przygód Balbaryka autorstwa Artura D. Liskowackiego. Wesoły, przyjazny Balbaryk mieszka w gwarnej i szczęśliwej krainie Tutaj. Pewnego dnia to spokojne życie zostaje zakłócone, gdyż całe Tutaj ogarnia Wielka Cisza. Wszystko, co Balbaryk zna i kocha, jest zagrożone. Jedyny ratunek to odnalezienie Złotej Piosenki, która może przegonić Wielką Ciszę. Przedstawienie było piękne. Dzieci były zachwycone. Najbardziej podobała im się gra świateł, nagle zmieniające się dekoracje. Duże emocje wywoływała muzyka i nietypowo ubrani aktorzy. Wyjazd do teatru wzbudził wiele pozytywnych emocji w dzieciach o czym świadczyły uśmiechy i komentarze po zakończeniu przedstawienia. Wszyscy poczuliśmy niesamowitą magię teatru. Dziękuję pani Wiesławie Staszak za pomoc w przeprowadzeniu wycieczki
Wychowawczyni klasy I b Renata Jarema.
Urząd Skarbowy w Goleniowie
- Szczegóły
Jak poprawić błąd we wniosku Rodzina 500 plus
- Szczegóły
Na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej umieszczono komunika, co robić w sytuacji, gdy we wniosku Rodzina 500 plus popełniono błędy. Komunikat znajduje się pod adresem:
Ministerstwo Rodziny przygotowało dokładne wytyczne dla gmin, jak rozpatrywać różne sytuacje, w których popełniono błędy we wniosku. Znaleźć je można pod linkiem.
„Smaki Wielkanocy-2016”
- Szczegóły
W Świetlicy Wiejskiej w Osinie w niedzielne popołudnie 20 marca 2016 roku mieszkańcy gminy prezentowali w Osińskim Konkursie Kulinarnym swoje potrawy tradycyjne i pomysły na świąteczne, wielkanocne stoły. Uczestnicy konkursu zaprezentowali 27 potraw w czterech kategoriach. Jury konkursu składające się z przedstawicieli różnych profesji, władz Gminy Osina, duchowieństwa, przedstawicieli stowarzyszeń, mieszkańców gminy, oceniło prezentowane potrawy. Ocena nie należała do łatwych. Po wielu próbowaniach, smakowaniach, ocenie walorów estetycznych, kompozycyjnych, regionalności i tradycjonalności potraw jurorzy wyłonili ich zdaniem najlepsze potrawy.